×
Tiempo de lectura 3 min.

El deteriorament de les funcions cognitives ve donat per l'envelliment de les cèl·lules cerebrals, i pot provocar confusió mental, dificultat en la presa de decisions, desorientació espacial, dificultats de comunicació, deteriorament intel·lectual, pèrdua de memòria ... Així, amb el transcurs del temps, sol ser comú que l'afectat presenti dificultats per reconèixer un rostre o per expressar i pronunciar idees. Un altre símptoma que es manifesta sovint és el deambular erràtic provocat per la desorientació espacial.

A més, es dóna un augment de conductes agressives, de desinhibició extrema, negativitat, intrusivitat, alteració de l'estat d'ànim ... El canvi de personalitat de la persona al seu càrrec, sol ser un dels punts més complicats per al cuidador.

Aquests símptomes estan estretament relacionats amb la tercera edat, sent especialment habituals a partir dels 85 anys. De fet, el 50% dels individus que superen aquesta franja d'edat presenten símptomes de demència senil, encara que la seva presència ja sol ser significativa a partir dels 65 anys.

"El 50% dels ancians majors de 85 anys presenten símptomes de demència senil"

Causes de la demència senil

Com ja comentàvem a l'inici de l'article, les causes que provoquen la demència senil poden ser diverses. La més comuna, actualment, sol ser l'Alzheimer, sent responsable de gairebé la meitat dels casos de demència senil.

"La principal causa de la demència senil és l'Alzheimer, seguit per la demència vascular, el Parkinson i la demència frontotemporal"

La segona causa més comuna de la demència senil és la demència vascular. En aquests casos les artèries del cervell s'obstrueixen fent que el flux sanguini no arribi correctament a les cèl·lules del cervell. El colesterol alt, la diabetis i les malalties cardiovasculars poden també participar en aquesta pèrdua de memòria.

Una altra causa que condueix als símptomes de la demència és el Parkinson, conegut trastorn neurodegeneratiu que afecta el moviment. El 40% de les persones que pateixen la malaltia presenten símptomes de demència senil, manifestant problemes en la percepció visual i la presa de decisions, no obstant això, la memòria queda intacta en aquests casos.

La demència frontotemporal, però, té com a causa el deteriorament dels lòbuls frontals i temporals del cervell i es caracteritza pel desenvolupament de conductes socialment inapropiades i la pèrdua del llenguatge.

El paper del cuidador / a en la demència senil

Hi ha diverses accions que el cuidador pot dur a terme tant per assegurar una bona qualitat de vida de la persona cuidada com per prevenir la progressió de la malaltia, tal com afirma Piédrola "En relació amb la dependència, la demència planteja nous reptes a la societat i al sistema sanitari, com són el respecte a l'autonomia del pacient, la informació al pacient ia la família, la possibilitat de complementar el document de voluntats anticipades, el consentiment informat i, especialment, l'elecció d'un tutor o representant " , temes dels quals ja vam parlar en l'anterior post sobre la dignitat de l'ancià.

Així, en moltes ocasions el cuidador haurà de prendre el control gradual d'aspectes diaris, com l'administració dels diners o conducció de l'automòbil de l'ancià. Això s'ha de fer gradualment a mesura que avanci la malaltia i amb especial cura per no interferir en l'autonomia, autoestima o dignitat de l'ancià. La clau està en trobar l'equilibri entre la independència de l'ancià i la seva seguretat, vetllant pels dos aspectes simultàniament.

"A mesura que la malaltia avanci, el cuidador haurà de prendre les regnes de certs aspectes de la vida de l'ancià, buscant sempre l'equilibri entre la seva independència i seguretat"

Alhora, podem dur a terme diversos exercicis per estimular el seu desenvolupament cerebral, millorant la memòria, l'atenció i el llenguatge. Des endevinalles, activitats físiques o el ball, fins al relat de contes i reunions socials amb familiars i amics.

La cura de la demència senil sol venir acompanyat d'una sèrie d'emocions difícils de gestionar, especialment quan es tracta d'un familiar. La persona deixa de reconèixer-nos i la seva personalitat canvia completament, desenvolupant noves conductes sovint negatives cap a nosaltres. Això ens genera emocions de tristesa o de pèrdua, experimentant un procés similar al del dol. És normal que aquestes emocions ens afectin, per la qual cosa no hem de negar-les. Assimilar-les i comprendre-les serà clau per cuidar-nos també a nosaltres mateixos.

Quines experiències has tingut tu amb la cura de la demència senil? Quines mesures has pres per millorar la qualitat

Escribe un comentario

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la Política de Privacidad de Google y los Términos de Servicio.
*Campos obligatorios
Tipos de producto
Marcas
Ver más
Categorías
Precio