×
Tiempo de lectura 2 min.

Una de les preguntes més freqüents amb les que m'he trobat en consulta és si el prendre una peça de fruita després d'un menjar és realment beneficiós per al nostre organisme

Abans de res, m'agradaria destacar que a la dieta mediterrània la fruita té un paper fonamental, sempre que la seva ingesta sigui de manera correcta i individualitzada. I això es deu a alguna cosa: ens aporta una gran quantitat de nutrients que són necessaris per a cobrir les nostres necessitats fisiològiques. Entre ells, i per poder contestar la pregunta plantejada, destacarem un: la fibra.

L'EFSA (Autoritat Europea de Seguretat Alimentària) ha indicat que, per a un funcionament adequat del nostre intestí gros, s'ha de realitzar un consum diari de 25 gr de fibra dietètica. I no només els beneficis resideixen a aquesta dada, ja que també es relaciona un alt consum en fibra amb un menor risc de patir malalties cardiovasculars o, fins i tot, amb l'aparició d'altres malalties com la Diabetis Mellitus tipus II. Per tant, queda evidenciat que el consum de fruita ha d'estar present en el nostre dia a dia.

Ara bé, ¿influeix que el seu consum sigui abans o després d’un dels àpats principals?

Si la pregunta es centra en el còmput calòric diari total, és a dir, en el total de calories ingerides en acabar el dia, la resposta és no. És a dir, que aquesta peça de fruita es consumeixi abans o després dels àpats no influeix en que anem a engreixar més o menys. D'altra banda, el que sí m'agradaria ressaltar és que el consum de fruites ha de ser preferiblement en la seva forma natural, una peça com a tal, i no en derivats d'aquesta, com ara podrien ser els sucs (ja sigui la seva procedència industrial o, fins i tot, aquells fets per nosaltres mateixos).

I això es deu a una causa: per a prendre, per exemple, un got de suc de taronja (uns 200 ml) necessitem aproximadament 3 peces d'aquesta fruita, les quals serien ingerits per nostre organisme en un temps menor de 5 minuts. Us imagineu menjar 3 taronges en menys de 5 minuts d'una asseguda? I això no vol dir que la ingesta de sucs sigui dolenta, només que el consum d'aquests s'ha de realitzar amb moderació, ja que el sucre que assimilaria el cos seria molt elevat al comparar-se amb el temps en què s'està consumint.

Per tant, es conclou que la fruita, tal com s'ha destacat a l'inici del text, és un aliment totalment necessari en la nostra dieta, però, tot i tenir aquestes característiques, com tots els aliments, el seu consum ha de ser controlat. En aquest cas, tal com s'assessora en una dieta mediterrània, el consum de fruita s'estableix entre 3 - 5 peces de fruita diàries distribuïdes al llarg del dia, independentment de si el seu consum és abans o després dels àpats.

Sergi Marín

Dietista 

Escribe un comentario

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la Política de Privacidad de Google y los Términos de Servicio.
*Campos obligatorios
Tipos de producto
Marcas
Ver más
Categorías
Precio