×
Tiempo de lectura 3 min.

Una articulació és el lloc del cos on dos ossos es troben. Per exemple els dits de la mà. Quan dobleguem un dit ho podem fer en tres seccions (anomenades falanges) que es mouen, cadascuna, respecte a una articulació. Perquè el moviment entre les falanges sigui suau en les articulacions ha un cartílag que té la missió de posar-se entre els ossos perquè no es freguin. Tenim també articulacions als canells, colzes, espatlles, maluc, genolls, turmells i en els dits dels peus !!! Els cartílags funcionen també com molls que absorbeixen els impactes que es produeixen, per exemple, en caminar o córrer. Si no hi ha els cartílags, cada pas, suposaria un xoc dolorós entre els ossos, el que no seria gens agradable.

L'artrosi (també anomenada osteoartritis) és una malaltia crònica degenerativa que produeix una destrucció en els cartílags de les articulacions que implica dolor i deformacions de les mateixes. Generalment es produeix en les mans encara que pot aparèixer en genolls, columna vertebral, etc en funció de l'individu. Hi ha molts factors que ens fan propensos a patir aquests problemes i també moltes maneres de poder-los abordar. En general podem parlar de:

Factors hormonals

A partir de determinada edat, sobretot en dones per l'aparició de la menopausa.

Factors mecànics

El sobrepès, els exercicis d'impacte sobre les articulacions i la sobrecàrrega en general de les mateixes.

Factors metabòlics

Algunes malalties que poden afectar a les articulacions com la diabetis o la gota tenen part de la seva explicació en dietes inadequades.

Fractures y lesions

Al llarg de la vida es produeixen inevitablement traumatismes que deterioren el funcionament de les articulacions

 Explicarem set consells bàsics per minimitzar els problemes relacionats amb l'artrosi:

PRIMER: Mantenir un pes corporal saludable, que segons l'OMS (Organització Mundial de la Salut) ha de ser el que dóna un Índex de Massa Corporal (IMC) inferior a 25. Aquí tens una calculadora d'IMC: www.calculoimc.com.

SEGON: Mantenir hàbits posturals que no sobrecarreguin les articulacions. Les postures han de ser naturals, no forçades.

TERCER: practicar exercici de manera quotidiana (l'OMS recomana 30 minuts al dia d'exercici moderat) que reforça musculatura i protegeix les articulacions.

QUART: Repòs. Quan el dolor es manifesta és recomanable baixar la intensitat de l'exercici o fins i tot deixar de practicar-lo fins que el dolor desaparegui.

CINQUÈ: Calçat adequat, sigui pla o amb lleuger taló. Si cal, les plantilles són una bona manera de corregir i neutralitzar els efectes d'una mala trepitjada.

SISÈ: Aplicar calor i fred. En general la calor és adequada per a millorar el dolor crònic de baixa intensitat, mentre que el fred és més útil per controlar brots intensos d'inflamació i dolor.

SETÈ: Tractament. A la farmàcia disposem de gels, pomades, analgèsics orals, antiinflamatoris, sistemes per aplicar fred i calor, turmelleres, genolleres i tot tipus de solucions ortopèdiques per protegir l'articulació i tractar el dolor. Podem fer alguna cosa més? Disposem també de medicaments i complements nutricionals encaminats a minimitzar la progressió de l'artrosi i mitigar el dolor.

glucosamina

És una substància que es troba en el líquid que envolta les articulacions i que actua com a precursor en la síntesi de col·lagen.

condroïtina sulfat

Es troba també de forma natural a l'entorn de l'articulació i té funció estructural. El seu consum calma el dolor artrític.

àcid hialurònic

Com l'anterior, també té funció estructural i es troba en el líquid que envolta l'articulació. Ajuda a reparar el cartílag danyat.

col·lagen

És una família extensa de fibres flexibles i resistents que donen estructura a diferents parts del cos. Entre elles les articulacions.

cartílag

El cartílag en ser digerit allibera a l'intestí glucosamina i condroïtina sulfat.

magnesi

És un mineral important per a la funció muscular i neuronal. La seva aportació per mitjà de la dieta és generalment insuficient.

vitamines

Tenen efecte antioxidant que en el context de l'artritis permeten preservar millor les articulacions del deteriorament.

Tot i que hi ha molta controvèrsia respecte a la necessitat de finançament per part del sistema públic d'aquests productes, des de la farmàcia garantim la seva seguretat i la millora en la mobilitat i gestió del dolor que molts pacients ens transmeten. L'ús d'aquestes substàncies permet a més disminuir el consum d'analgèsics i antiinflamatoris pel que som fervents defensors del seu ús sota la supervisió i indicació adequada.

No deixis que l'artrosi t'impedeixi fer la teva vida normal, si necessites ajuda veuen a la farmàcia podem i volem ajudar-te!

Escribe un comentario

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la Política de Privacidad de Google y los Términos de Servicio.
*Campos obligatorios
Tipos de producto
Marcas
Ver más
Categorías
Precio