×
Tiempo de lectura 5 min.

Les pells sensibles reaccionen de manera exagerada a estímuls externs que normalment són ben tolerats per la major part de població. 
Els signes clínics solen ser subjectius però la reactivitat de la pell està associada a alteracions de la funció barrera.

Les característiques específiques són: 

• Pell molt fina i delicada, normalment pell clara o fototip baixos.
• Tendència a taques, eritema, prurit i calor
• Envelliment prematur
• Malestar subjectiu: sensació de coïssor i tibantor.
• Cutis d'aparença fràgil: eritema, telangiectasies, cuperosis  i descamació.
• Important repercussió psicològica 

Presenten una reactivitat exagerada als estímuls: 

• Externs: canvis ambientals (temperatura, exposicions solars…)
• interns: estrès, fatiga i patologies
• Elevada intolerància a productes cosmètics i detergents
• desaconsejat el consum d'alcohol, aliments picants i especiats i tabac.


El eritema o envermelliment en la pell del rostre és signe d'una major sensibilitat dels vasos sanguinis. Podem trobar diferents estadis d'enrogiment de la pell, des de vermellors intermitents sense importància patològica fins a vermellors associades a altres complicacions que són signes de malalties de la pell com per exemple la rosàcea. 

L'Estadi I o “flushing” és l'envermelliment passatger de la pell del rostre.
Per si sol no és una malaltia, però si que està present en certes patologies de la pell. També pot produir-se “flushing” com a efecte secundari de certs medicaments però el més habitual és que es produeixi com a resposta exagerada a situacions d'estrès, conflictes emocionals, consum d'alcohol o aliments picants.  Durant el flushing es produeix una ràpida dilatació i vasoconstricció  dels vasos  sanguinis, aquest efecte a llarg termini pot donar lloc a eritema persistent o eritrosis (Estadi II).
Quan es produeix la eritrosis, alguns capil·lars  es dilaten més que uns altres i es tornen visibles a simple vista donant lloc a telangiectasies, aquesta alteració és el que coneixem com cuperosis (Estadi III). 
Tenir una cura adequada de la pell amb un tractament dermocosmètic específic per a aquestes alteracions i evitar els estímuls externs que ho estimulen és bàsic per evitar i prevenir complicacions futures com per exemple la rosàcia. 

ROSÀCIA


La rosàcia és una malaltia inflamatoria crònica de la pell que es desenvolupa en diferents fases o estadis, des de fases lleus que cursen amb eritema  facial persistent (envermelliment), passant per fases moderades que presenta capil·lars  visibles (cuperosis) i sovint pàpules  i pústules fins a arribar a la fase greu que presenta glàndules sebàcies hipertrofiades (rinofima) especialment de la zona del nas.

Pot confondre's amb l'acne vulgar ja que ambdues patologies presenten excés de sebo però la principal diferència és que en la rosàcia no observarem comedons.
També afecta al coll, tòrax, esquena i cuir cabellut i en un 20% dels casos hi ha afectació ocular.

CURA DERMATOLÓGICA 


Davant un cas de rosàcia, abans de decidir quina rutina dermocosmética és l'adequada, el farmacèutic ha d'establir al costat del pacient unes expectatives prèvies per assegurar l'èxit del tractament i evitar futures frustracions. 
Aquesta patologia sol tenir una gran repercussió psicosocial que afecta greument a la qualitat de vida de la persona que la pateix per això el pacient ha de conèixer la seva patologia i tenir unes expectatives raonables i realistes sobre l'evolució i l'objectiu a aconseguir.
Ja que la rosàcia és una malaltia crònica, tractable però no es cura, es persegueix controlar els brots per prevenir les recurrències, millorar la inflamació, l’envermelliment, proporcionar un efecte calmant, minimitzar la sensació de cremor i complementar-ho amb maquillatge corrector si fos necessari.

RUTINA ADAPTADA


1/ HIGIENE: 2 vegades al dia

 És molt important, aquesta ha de ser acurada i suau, utilitzant productes no irritants ni abrasius i que continguin actius calmants.
L'ús d'esponges i raspalls estan desaconsellats perquè poden desencadenar un brot.
Podemos trobar diferents textures segons el tipus de pell i la preferència de la persona: aigües micel·lars, fluids netejadors o gels.2/ HIDRATANTS I EMOLIENTS 

Després de la higiene. 
Generalment són pells deshidratades perquè tenen la barrera epidèrmica alterada i a més són reactives i intolerants, per això hem de recomanar l'ús de fórmules d'elevada tolerància que continguin actius cicatritzants (alantoina), antiinflamatoris (enoxolona), emolients (glicerina), antioxidants (ginko biloba), calmants (civada) i amb pigments que cobreixin les vermellors.

Es pot adaptar la textura del producte al tipus de pell (seca, mixta o grassa) però sempre ha de ser sempre no comedogènic. 

 L'ús previ del serum està recomanat ja que ajuda a restablir l'equilibri hídric de la pell i aportar frescor i confort immediat.3/ TRACTAMENTS ESPECÍFICS I CURES SETMANALS

Existeixen cremes d'acció immediata per calmar la pell i atenuar les vermellors localitzades. 
Setmanalment, es recomana l'ús de mascaretes que continguin actius calmants i reparadors pel seu efecte immediat de frescor i confort però es desaconsellen els exfoliants  per la seva acció irritant  així com els peelings químics que que contenten compostos ácids com salicílics o glicólics. 

L'aigua termal es pot utilitzar a demanda, és calmant i desensibilitzant. 

 5/ PROTECCIÓ SOLAR
 


Utilitzar SPF amb índexs altes ≥ 50 UVB i UVA
La fotoprotecció en rospacia és importantíssima ja que la radiació UV produeix vasodilatació i danya la pell destruint la dermis fet que provoca un empitjorament de l'estat de la pell. 
És preferible utilitzar filtres físics per la seva elevada tolerància i textures amb color per unificar el to de la pell. No estàn recomanades les textures en gel pel seu alt contingut en alcohol i la resta de textures es recomanaran en funció del tipus de pell del pacient.6/ MAQUILLATGE CORRECTORSobretot quan hi ha una afectació psicosocial important.
L'ús de correctors de color verd ajuda a camuflar l’envermelliment  i el maquillatge cobreix i dissimula les imperfeccions unificant el to de la pell.

Actualment, existeixen en el mercat productes amb diferents funcions que faciliten el cumpliment de la rutina diària sense necessitat de tenir gran quantitat de productes diferents i escurçant el temps necessari per a la cura de la pell.

Des de la farmàcia assessorem al pacient amb rosàcia, no només centrant-nos en el tractament dermocosmètic que adaptarem a la necessitat de cada persona sinó acompanyant-li en l'enfocament mutlifactorial que determina el curs de la malaltia. Aquest enfocament global ajudarà al pacient a comprendre l'evolució de la seva patologia, facilitarà el compliment terapèutic i afavorirà l'èxit del tractament.

Escribe un comentario

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la Política de Privacidad de Google y los Términos de Servicio.
*Campos obligatorios
Tipos de producto
Marcas
Ver más
Categorías
Precio