A partir del descobriment de la penicil·lina al 1929 els antibiòtics s'han utilitzat per tractar infeccions produïdes per bacteris i han salvat milions de vides arreu del món.
Actualment, degut al mal ús dels antibiòtics s’està produint una manca d'efectivitat en els tractaments i un augment de les resistències als antibiòtics, cosa que compromet l’èxit dels tractaments futurs.
¿Què és fer un mal ús dels antibiòtics?
Els estem utilitzant malament quan:
- ens automediquem
- no seguim la pauta establerta pel metge, és a dir, no el prenem a les hores i durant els dies recomanats
- deixem el tractament perquè han desaparegut els símptomes
- els prenem per tractar la grip, el dolor o baixar la febre
- els administrem a les nostres mascotes sense la supervisió del veterinari
Els antibiòtics només són efectius davant infeccions produïdes per bacteris, no per virus. Únicament el metge pot diagnosticar quin tipus d’infecció estem patint, així que només prendrem l’antibiòtic sota supervisió mèdica.
¿Perquè les resistències als antibiòtics són un problema de salut pública?
Per que afecten a la població mundial. Quan fem un ús irresponsable de l’antibiòtic, són els bacteris que ens han infectat els que desenvolupen resistències, és a dir es fan forts a l’antibiòtic, i no pas nosaltres. Aleshores l’antibiòtic deixarà de ser efectiu contra els bacteris i no ens podrem curar.
Si no posem remei a aquesta situació, a llarg termini, aquests bacteris continuaran produint infeccions a la resta de la població i no disposarem de tractaments per elimina’ls, comprometent així l’èxit dels tractament i la supervivència de les persones.
Acció específica: no tots els antibiòtics es prenen igual.
Existeixen diferents famílies d'antibiòtics (penicil·lines, quinolones, macròlids, cefalosporines ...) i cada una d'elles actua de manera diferent i sobre uns determinats bacteris. Per aquest motiu, ni tots els antibiòtics es prenen igual ni tots serveixen per les mateixes infeccions.
Per cada família d'antibiòtic existeix una posologia determinada. La posologia defineix com s'ha de prendre, és a dir, quantes vegades al dia (una cada 6h, cada 8h...) i quants dies a la setmana (1,3, 7 o 10 dies...).
Abans de començar el tractament has d'assegurar-te de conèixer la posologia que has de seguir i si tens qualsevol dubte consulta al teu farmacèutic.
Al·lèrgies i efectes adversos
Els antibiòtics són medicaments segurs però existeixen persones al·lèrgiques a ells, en aquests casos està contraindicat el seu ús. Informa sempre al metge si ets o creus ser al·lèrgic a algun antibiòtic ja que degut a l’existència de les diferents famílies d'antibiòtics es possible ser al·lèrgic a uns però no a tots, així que per aquests casos existeixen estratègies alternatives per poder tractar-los.
L'ús d'antibiòtics pot presentar l'aparició d'efectes adversos i sovint aquests efectes poden provocar la interrupció anticipada del tractament.
L'efecte advers més habitual és la destrucció de la flora bacteriana pròpia de l’individu, és a dir, les defenses naturals. Això pot provocar diarrea o infeccions per fons (vaginals, bucals...). Per minimitzar o evitar aquests efectes es recomana la presa simultània de probiòtics específics. Consulta’ns et recomanarem els més adequats pel teu cas.
Conclusions
- Els antibiòtics salven vides, pren-los correctament.
- Automedicar-se o no seguir el tractament de manera adequada pot crear resistències.
- Consulta’ns com prevenir o minimitzar els efectes adversos per poder completar amb èxit el tractament.
- Els bacteris es fan resistents, nosaltres no.
- Si ens infectem per bacteris resistents els antibiòtics ja no ens curaran.
- La resistència als antibiòtics és un problema de salut pública.