×
Temps de lectura 3 min.

Els envasos dels productes cosmètics ens aporten molta informació, i saber com interpretar-la t’ajudarà a entendre quin tipus de producte estàs adquirint, com conservar-lo de manera segura i com consumir-lo de la forma més adequada. Continua llegint i descobreix-lo.

ENTENDRE QUÈ EM DIU CADA SÍMBOL

Información etiquetas productos cosméticos

En primer lloc, cal aclarir que en principi no trobaràs tots aquests símbols en un producte, però t’expliquem el significat de tots perquè és important entendre la informació que t’està aportant quan et trobis amb ells.

Contingut nominal: indica el contingut en el moment de la seva producció seguint el sistema d’emplenat mig definit a la legislació. En funció de si és sòlid o líquid s’indicarà en g. o en ml.

Data de duració mínima: informa sobre la data de caducitat i no és obligatòria si el producte té una duració inferior de 30 mesos sense obrir.

PAO (Period After Opening): ens indica el número de mesos que es pot fer servir aquell producte amb totes les garanties, un cop obert.

Número de lot de fabricació: es tracta d’un número que s’assigna al producte després de la seva producció i gràcies a ell, es pot portar a terme la seva traçabilitat. Aquest control és essencial en cas d’inspeccions, reclamacions i/o incidències.

Punt verd: a Europa, totes les empreses estan obligades legalment a reciclar i recuperar els embalatges dels seus productes. El símbol de “punt verd” és el que es fa servir per indicar que el fabricant està complint amb la llei d’envasos i residus.

Anell Möbius: aquest símbol voluntari indica que els envasos del producte poden ser reciclats, i si a l’interior apareix un percentatge, significa que la quantitat del producte serà reciclable.

Tidyman: aquest és un síbol voluntari que anima als consumidors a desfer-nos dels residus de la forma adequada i a ser responsables amb el medi ambient.

Plàstics: ofereix informació sobre els materials amb els que ha estat fabrigat el plàstic de l’envàs; PET o PETE (Polietilè terftalat), HDPE (Polietilè d’alta densitat), V o PVC (Vinílics o Clorur de Polivinil), LDPE (Polietilè de baixa densitat ), PP (Polipropilè), PS (Poliestirè) i altres.

UNA MENCIÓ ESPECIAL ALS PROTECTORS SOLARS

SPF: el factor de protecció solar és una indicació de la quantitat de protecció que proporciona un producte davant la radiació solar. Els valors de SPF van des de 6 fins a 50+, en funció de la protecció que ofereixi el producte cosmètic. Aquest valor pot anar acompanyat d’una indicació del tipus de protecció: baixa, mitja, alta o molt alta.

UVA: la presència del símbol UVA a l’etiquetat d’un fotoprotector solar, indica que la protecció oferida pel producte front la radiació UVA és com a mínim 1/3 del factor de protecció solar.


DESCRIPCIÓ DE LA FUNCIÓ I ELS INGREDIENTS DEL PRODUCTE

Tot producte cosmètic ha d’anar acompanyat de la descripció de la funció que compleix aquell producte, i com a consumidors, ens haurem de cenyir a l’ús indicat, per a que el seu consum sigui segur.

A més, els fabricants estan obligats també a incloure la llista d’ingredients seguint la Nomenclatura Internacional d’Ingredients Cosmètics (INCI), que unifica el nom d’un mateix ingredient per a que el consumidor pugui identificar-lo independentment de quina sigui la seva procedència. Trobaràs la llista d’ingredients ordenats de major a menor concentració en el producte fins a concentracions inferiors a l’1%, a partir d’aquesta concentració, es podran posar en ordre aleatori. Aquesta nomenclatura estableix, a més, que els productes químics s’han d’escriure en anglès i els productes naturals com les plantes, amb la seva denominació en llatí.


ALGUNS RECLAMS PUBLICITARIS

La producció de productes cosmètics és un sector estrictament regulat per la Unió Europea mitjançant el Reglament de Cosmètics 1223/2009, el qual compta amb 5 annexes que regulen més de 2.000 ingredients per aquest tipus de productes.

En aquest sentit, molts missatges orientats a indicar que els productes no contenen determinades substàncies tòxiques, acostumen a ser un reclam publicitari.

Un clar exemple són els productes ‘cruelty free’ que han funcionat com abanderats d’algunes marques cosmètiques però la realitat és que la Unió Europea va eliminar l’experimentació animal en productes cosmètics al 2019 i, per tant, els reclams ‘cruelty free’ en productes europeus, cada cop tenen menys raó de ser.

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris
Tipus de producte
Marques
Veure més
Categories
Preu