×
Temps de lectura 3 min.

La  diabetis mellitus de  tipus II  és una malaltia crònica que es desenvolupa quan el pàncrees no produeix suficient insulina ( hormona que regula el nivell de sucre o glucosa en sang) o bé quan l’organisme no pot fer servir eficaçment la insulina que produeix. En aquesta situació l’alteració del metabolisme glucídic dóna lloc a uns nivells alts de glucosa en sang permanents (per sobre de 126 mg/dl).

Els símptomes més coneguts de la diabetis són l’excés de set (polidípsia), micció freqüent (poliúria), pèrdua de pes, cansament extrem i visió borrosa entre d’altres però poden passar desapercebuts si no s’investiga bé la seva causa , és per això que a la diabetis es anomenada sovint com a “malaltia silenciosa”.

 Aquesta simptomatologia coincideix amb els d’ altres tipus de diabetis (diabetis tipus I o la diabetis gestacional ), quan apareixen la malaltia ja està força instaurada i a més a més de millorar els hàbits saludables cal fer ús de fàrmacs per tenir-la sota control. 

És per això que cal actuar en l’ estat prediabètic -no patològic però sí un factor de risc important per la diabetis i altres malalties cardiovasculars- per tal de frenar l’evolució de la malaltia. Malgrat els valors de glucosa en sang en aquests estats  pugui sortir alterat algunes vegades, no són suficientment alts  per al  diagnòstic de la diabetis.

I tu ?... Saps si tens diabetis?

Què pots fer per prevenir-la ?

Si vols valorar quin és el teu risc de desenvolupar diabetis en els propers anys pots respondre aquest test  amb 8 preguntes sobre els teus hàbits  (Test de Findrisc) i consultar amb un professional sanitari segons el resultat obtingut.

La prevenció és vital. Una gran part dels factors de risc per la diabetis mellitus de tipus II, i presents durant els estats prediabètics, són modificables i estan tots estretament lligats:

  • Obesitat
  • Vida sedentària
  • Hipertensió arterial
  • Hipercolesterolèmia i altres dislipèmies
  • Alimentació
  • Tabaquisme.

Enguany ha estat un any on la prevenció ha estat i continua essent vital per la lluita contra la Covid-19 ( distància. mascareta, mans netes...), per això a Farmàcia Guarc encetem l’any 2021 amb una campanya sanitària on fem de la prevenció la protagonista per vèncer aquesta malaltia silenciosa que també és una de les causes de mortalitat més important a nivell mundial.

Segons les darreres dades de la OMS al 2014 un 8,5% de les persones  adultes (majors de 18 anys) tenien diabetis. Al 2016 la diabetis va ser la causa directa de 1,6 milions de morts i en 2012 la hiperglucèmia va provocar uns altres  2,2 milions de morts a nivell mundial.

Quasi la meitat de totes les morts atribuïdes a la hiperglucèmia tenen lloc abans dels 70 anys de edat. La OMS estima que la diabetis va ser  la setena causa principal de mortalitat al 2016.

A l’estat espanyol , segons les dades epidemiològiques existents, el 12% dels ciutadans adults són prediabètics i generalment no ho saben.

Si vols disminuir el teu risc de patir diabetis és fonamental modificar els estils de vida. Amb els nous propòsits d’any nou segur que ara  és un bon moment per fer petits canvis saludables. Mantenir una dieta equilibrada, fer activitat física regularment, mantenir un pes corporal normal, evitar el consum de tabac... de ben segur t’ajudaran a prevenir la diabetis de tipus II o a ajornar-ne la seva aparició.

L’equip de farmàcia Guarc el facilitarà l’ajuda que et calgui per aconseguir-ho.

Consulta’ns!

I...tot i que no us desitgem uns valors de sucre elevats ...sí que volem desitjar-vos un 2021 molt i molt més dolç que aquest que ja hem passat.

BON ANY NOU 2021 !!!   ben carregat de SALUT per a tots/es.      

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris
Tipus de producte
Marques
Veure més
Categories
Preu