És una malaltia inflamatòria, crònica de la pell. Tot i que no és greu pot afectar considerablement l’autoestima i les relacions socials de la persona que la pateix.
En el nostre àmbit el 10% de la població te rosàcia o cuperosis i el 82% d’aquestes persones no està tractada.
Afecta molt més a les dones que als homes però les formes més severes són més freqüents en els homes. Acostuma a aparèixer a partir de la dècada dels 40.
La rosàcia evoluciona al llarg de 4 fases:
- Flusing (fogots)
- Eritema facial i telangiectàsies (vermellor facial), anomenat cuperosis
- Pàpules i pústules (granets)
- Rinofima (engruiximent de la pell del nas)
La rosàcia està relacionada amb alteracions vasculars principalment i immunològiques també. Hi ha estudis que comencen a relacionar aquesta patologia amb una alteració de la microbiota cutània on hi ha un creixement excessiu d’un àcar anomenat Dermodex folliculorum o inclús amb l’Helicobacter piloty, el bacteri responsable de les gastritis.
Tanmateix, hi ha un seguit de factors agreujants de la rosàcia:
- Exposició solar
- Estrès emocional
- Altes temperatures
- Exercici físic
- Alcohol
- Aliments picants
- Menopausa
- Alguns fàrmacs (vasodilatadors, corticoides,
Aquestes pells són altament reactives i fàcilment intolerants a productes.
En el 50% dels casos hi pot haver un cert malestar ocular. Aquestes persones acostumen a presentar sequedat ocular, irritació, conjuntivitis, blefaritis … per acumulació de bacteris o de l’àcar Dermodex que cal eliminar mitjançant una higiene ocular exhaustiva amb productes específics.
La rosàcia és una malaltia tractable però que no és cura, recordem que és crònica. El que si podem fer és seguir una rutina per millorar la condició de la pell i fer-la més resistent als brots i l’evolució a formes més complexes.
Convé extremar la higiene dos cops al dia amb un producte netejador suau. Cal evitar els sabons astringents, recordem que les pells amb rosàcia són pells especialment sensibles.
Com qualsevol pell, hem de mantenir els nivells d’hidratació amb sèrums o emulsions fluides hidratants. Potser en alguns casos calen textures més riques.
En moments de brot, aplicar locions calmants és ideal, com ara les aigües termals.
Finalment i imprescindible, aplicar i renovar amb freqüència un filtre solar SPF 50 d’ampli espectre, no comedogènic, hipoal·lergènic i que contingui preferiblement filtres físics.
Et recordem que a Farmàcia Guarc fem recomanacions personalitzades per millorar l’estat de la teva pell.