×
Temps de lectura 4 min.
Quan parlem d’acne tots sabem a què ens referim i especialment si l’hem patit. En canvi desconeixem els motius exactes que el provoquen i el que hem de fer i perquè ho hem de fer per mantenir-lo a ratlla. Us faig cinc cèntims d’aquesta malaltia de la pell. 
Sí, he dit malaltia. Tot i que no ho sembla l’acne es classifica com una malaltia inflamatòria crònica de la unitat pilosebàcia.
La unitat pilosebàcia és un conjunt que formen la invaginació de l’epidermis (la capa més superficial de la pell) dins la dermis (la capa intermèdia de la pell). Dins aquest conjunt hi ha el fol·licle pilós que s’encarrega de la formació del pèl i una glàndula sebàcia que s’encarrega de generar sebo, greixos, que tenen una funció fonamental en la formació del manto hidrolipídic de la pell.
En condicions normals, tot funciona a la perfecció, és a dir en equilibri, però quan hi ha alteracions hormonals com ara durant l’adolescència, durant l’embaràs, o inclús en l’edat adulta, la glàndula sebàcia es torna boja i comença a formar sebo en excés. A més aquest sebo no és oliós com sempre sinó que té un aspecte més semblant a la mantega.
D’altra banda, els queratinòcits de l’epidermis comencen a formar molta queratina més del compte i això provoca un cert taponament del fol·licle que associat al sebo més solidificat donen lloc als primers símptomes de l’acne que són els comadoms oberts (punts negres) o tancats (granissada típica de l’acne).
Encara hi ha un tercer factor que és un bacteri que forma part de la nostra flora cutània, el diu Propionibacterium acnes (P. Acnes). En situacions d’acne aquest bacteri està en disbiosis és a dir en desequilibri i desencadena un procés inflamatori. És quan apareixen les pàpules (granets vermells) o les pústules (granets plens de pus).
Com ja sabeu, quan l’acne es troba en aquest punt és una temptació manipular-lo, és a dir, pressionar ben fort per fer-lo fora. Doncs, em sap greu però aquesta és la pitjor decisió que podeu prendre perquè quan manipulem els grans estem arriscant-nos a propagar l’acne i a deixar cicatrius i taques marronoses difícils d’eliminar.
Com veieu, l’acne és un seguit de despropòsits que es donen conjuntament a la nostra pell. 
Un cop hem entès en què consisteix, anem a veure què és el que podem fer per evitar que davant dels primers indicis d’acne aquest evolucioni a formes més complicades:
- Higiene: no em cansaré de dir-ho mai. La pell sempre sempre s’ha de netejar amb el producte més adient per cada cas. Si hi ha acne és important fer servir sabons seborreguladors que incorporin a la seva fórmula agents que controlin l’excés de greix. N’hi ha que inclús incorporen actius per eliminar la queratina o el P.acnes
- Hidratar. Siiii, encara que sorprengui, una pell amb acne també s’ha d’hidratar. Justament aquestes pells tenen tan alterada la barrera cutània que estan molt deshidratades, que vol dir que han perdut molta aigua. Per restablir la proporció d’aigua necessària farem servir cremes hidratants seborreguladores, que ens aportin aigua però no greix. Són textures oil-free, matificants amb textures molt lleugeres.
- Tractar: com a complement s’han d’aplicar productes que tractin el problema original, sovint s’apliquen a la nit. Són productes dirigits a eliminar la queratina (queratolítics, com ara l’àcid salicílic o el glicòlic o els derivats del retinol) i/o a controlar la flora cutània de manera que P. Acnes (ara també dit C. Acnes) restableixi el seu equilibri natural (probiòtics, actius amb funció antimicrobiana...)
- Protegir: la protecció solar és imprescindible sempre igual que també ho era la higiene. En el cas de l’acne aplicar un filtre solar cada dia inclús a l’hivern és bàsic. L’únic que hem de tenir present és que sigui un filtre adequat per pells amb tendència acneica i per tant que no siguin comedogènics. La protecció solar evitarà la formació de taques postinflamatòries. 
- Maquillar: aquest és un últim pas que no sempre és necessari però que ajuda a corregir les imperfeccions que resten de l’acne. En aquest últim pas hem de tenir les mateixes precaucions, cal que els productes de maquillatge siguin no comedogènics. 
- Tractaments via oral: la via oral és un complement que sempre s’hauria d’afegir a les rutines d’acne. Els tractaments orals poden ser de tipus medicamentós (que vindran prescrits pel metge quan ho consideri oportú) o bé tractaments que donin suport a tota la feina tòpica com ara probiòtics orals, antioxidants, productes detox o fitoteràpia com la bardana. 
Finalment, cal dir que tots aquests consells són útils únicament en el cas que hi hagi un compromís a llarg termini doncs l’acne és una alteració crònica i com a tal requereix una rutina mantinguda en el temps.
Si necessites una valoració de l’estat de la teva acne, no dubtis en sol·licitar a la farmàcia una cita per fer un estudi del teu cas concret.
T’esperem.
Rocío López-Ybarra
Farmacèutica Titular Farmàcia Guarc

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris
Tipus de producte
Marques
Veure més
Categories
Preu